Arbetsrätt för anställda

Arbetsrätt är något som påverkar alla företag som har anställd personal men vad säger egentligen arbetsrätten och hur påverkar det oss?

Först och främst så talar arbetsrätten om vad som gäller vid eventuella tvister. Det är även det som styr dem lagar som gäller, bland annat semesterlagen som talar om att vi har rätt till minst 25 dagar semester varje år. Men lagen talar även om hur saker och ting får ske vid eventuell avskedning och uppsägning. Till exempel så har arbetsgivaren inte rätt att avskeda personal hur som helst utan det måste finnas en saklig grund till att den anställda ska ha missköt sina arbetsuppgifter så grovt att det finns skäl till att avskeda.

För dig som är under 18 år

Är du under 18 år och arbetar så gäller arbetsrätten lite annorlunda. Vid åldern 16-18 får man jobba vart som helst så länge det inte innebär en fara för personen. Till exempel på fara är om du ständigt blir påverkad av en hotfull miljö. Du får heller inte arbeta mellan 00:00 – 05:00 och måste ha minst två dagars vila på en 7-dagars period.

Fram tills att man blir äldre än 18 år så brukar man oftast studera på heltid men det kan fortfarande vara aktuellt med sommarjobb. Då bör man ha i åtanke att man är berättigad semesterersättning, detta eftersom vid en anställning blir berättigad semester men eftersom att ett sommarjobb endast innebär några månader som max så kan därför ingen semester erbjudas. Därför finns semesterersättning som är en kompensation till detta.

Eventuella tvister

Skulle det uppstå tvister mellan arbetstagaren och arbetsgivaren så råder vi att ta kontakt med RiVe Juridiska Byrå. RiVe är specialister på arbetsrätt och arbetar dagligen med sådana fall. Du kan läsa mer om RiVe och vilka dem är här: https://www.affarsvarlden.se/native/specialgruppen-vid-rive-juridiska-byra-hjalpte-storforetag-med-omorganisation

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *