Varför du bör använda vinterdäck och när det är lagstadgat i Sverige

Om du bor i ett kallt klimat vet du hur viktigt det är att ha bra vinterdäck från Åströms Sanda. Vinterdäck är utformade för att ge bättre dragkraft, hantering och bromsning i snö och is. De är faktiskt så effektiva att många länder kräver att de används enligt lag. Så om du planerar att köra i Sverige i vinter, så får du här veta vad du behöver veta om vinterdäck och lagen

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är tillverkade av en annan typ av gummiblandning än vanliga däck. Denna speciella blandning förblir flexibel i kallt väder, vilket är viktigt för att ge bra dragkraft på snö och is. Vinterdäck har också fler lameller – små slitsar i slitbanan – än vanliga däck. Dessa lameller hjälper till att rensa bort snö och ger ytterligare bitande kanter för dragkraft på is.

Är vinterdäck lagstadgade i Sverige?

Ja, vinterdäck är obligatoriska enligt lag i Sverige från den 1 december till den 31 mars. Detta gäller för alla fordon, inklusive personbilar, lastbilar, bussar och motorcyklar. Underlåtenhet att följa reglerna kan leda till böter på upp till 3200 kr.

När behöver jag sätta på mina vinterdäck?

Om du kör i Sverige under vintermånaderna måste du hämta och sätta på dina vinterdäck du har på däckhotellet på Gotland före den 1 december. Många gillar att sätta på vinterdäcken ännu tidigare, så snart den första snön faller. Detta är inte lagstadgat, men det är en bra idé eftersom det ger dig en chans att vänja dig vid att köra med dem innan vägarna blir för hala.

Slutsats

Om du kör i Sverige under vintermånaderna måste du sätta på vinterdäcken före den 1 december. Vinterdäck är tillverkade av en annan typ av gummiblandning än sommardäck på Gotland som förblir flexibel i kallt väder – vilket ger dig bättre grepp på snö- och isbelagda vägar. Tänk på att om du inte sätter på vinterdäcken före den 1 december kan det leda till böter på upp till 3200 kr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *